VAD ÄR ISOFIX?

 

ISOfix är ett fästanordningssystem som är framtaget för montering av bilbarnstolar. ISOfix består av två metallfästen som är förankrade i chassit på bilen i mellanrummet mellan rygg och säte.
Då samspelet mellan bil och bilbarnstol nu sker via en mekanisk montering ges bilbarnstolarna möjligheten att bli ett med bilen. Då nyare bilbarnstolar kan utrustas med ISOfix-armar och en ”grip-klo”, som låser sig fast i bilens fästen, får vi en mekanisk fastlåsning av bilbarnstolen. Likaså måste en ISOfix-stol även ha säkerhetsben, vilket även det leder till ökad stabilitet och minimerad risk för rörelsefrihet.

Varför ISOfix?

Från bilbarnstolens födelse har man alltid använt bilens trepunktsbälte som hjälpmedel för att montera fast bilbarnstolar. Det är ett beprövat och bra system, men det finns ett antal nackdelar. De flesta bilbarnstolarna som monteras med bilens bälte kräver muskelstyrka av den som monterar stolen för att få den fast. Använder man istället ISOfix blir resultatet likadant var gång stolen monteras oavsett vem som gör jobbet. Därmed får man en mycket enklare produkt.

Med hjälp av ISOfix blir bilbarnstolen säkrare

Bilbältet är konstruerat för att sitta runt människor. Detta betyder att vi måste ha både stretch och reaktionstid i bilbältena för att belastningen som uppstår vid en krock ska fördelas på en längre tid. När det gäller våra barn, som färdas bakåtvänt, vill vi alltid få så lite rörelse som möjligt. Med hjälp av ISOfix förkortas stolens rörelsefrihet och blir därför en säkrare bilbarnstol.

Risk för felmontering

Bältesmonterade bilbarnstolar fästs alltid med hjälp av bilens trepunktsbälte men även med hjälp av underförankringsband. Med andra ord är det många moment som ska genomföras för att få dessa bilbarnstolar korrekt monterade. Genom att köpa BeSafes ISOfix monterade bilbarnstolar minimeras risken för felmontering och varken bilens bälte eller underförankringsband behövs. Detta leder till lika bra – eller bättre resultat, men på en extremt mycket kortare monteringstid. Härmed finner vi en bilbarnstol som går mycket snabbare att montera.

Isofix2